Turnuvalarda Telefon ve Kulaklık Kullanımı Hakkında

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 15)
  • Yazar
    Yazılar
  • #31653
    Eren Kurter
    Katılımcı

    Herkese Merhaba,

    Türkiye Go Oyuncuları Derneği Yönetim Kurulu olarak bugün yaptığımız toplantıda 2023 turnuvaları gündemi içerisinde değerlendirdiğimiz bir konu ile ilgili tartışma olması ve fikirlerinizi öğrenmek adına yazıyorum.

    Son dönemde artan talepler doğrultusunda 2023 yılı turnuvalarında telefon ve kulaklık kullanımını yasaklamayı, dahası telefon ile turnuva alanına girilmesinin yasaklanmasını planlamaktayız.

    Düşüncelerinizi öğrenmekten memnuniyet duyarız.

    #31654
    Doğuakan Ergin
    Katılımcı

    1) Telefon: Turnuvalarda telefon yasak dendiği zaman telefon kullanılmamaya özen gösteriliyor bu yüzden turnuva alanına telefonla girilememesi çok katı ve sert geliyor
    Ayrıca insanlar telefonlarını teslim

    2) Kulaklık: kulaklıkla oyun oynamak dikkati ve odağı artırıyor birçok oyuncu için konforlaşıyor ama bu durum “suistimal” edilebilir telefon aracılığı ile kulaklık kullanılması yasaklanabilir ama sadece kablolu kulaklık ile müzik çalar kullanılabilir

    #31655
    Berkant Aras
    Katılımcı

    Merhaba,

    Telefon ile turnuva alanına girilmesinin yasaklanması durumunda toplanacak telefonların güvenliğini (kayıp/çalıntı/hasar) nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Zira telefonu evde bırakıp turnuvaya gelme gibi bir lüksümüz yok, şehir dışında çoğu zaman turnuva alanını bulabilmek için bile telefonumuzu kullanıyoruz.

    Turnuva alanına girerken telefonların toplandığı durumda dahi insanlar üzerinde yedek telefon taşıyabilir ve bunu tuvalet gibi yerlerde kullanarak yapay zeka aracılığıyla rahatlıkla hileye başvurabilirler.

    Yapay zeka uygulamaları, çalışan bir akıllı telefon dışında başka bir şeye ihtiyaç duymamaktadır, çevrimdışı çalışmaktadırlar. Tuvalet molası sayısına bir sınırlama getirmek de bir çözüm değildir, bir hamle bile oyunun gidişatını oldukça değiştirebilmektedir.

    Turnuva alanındaki insanların üzerinde telefon olup olmadığının tespitini nasıl yapmayı düşünüyorsunuz? Turnuvaya katılım şartı olarak insanları üst aramaya zorlamak yasalara aykırıdır. Her organizatör metal dedektör edinmeli ve turnuva alanına giriş çıkışlarda kontrol mü etmeli?

    Yukarıdaki önlemlerin alınmadığı taktirde, sadece kulaklıkla müzik dinlemenin engellenmesi durumunda alınan bu önlem hileyi engelleme konusunda göstermelik bir tedbir olmaktan öteye geçebilir mi?

    Bu tür katı önlemler, hileye başvurmanın oldukça yaygın olduğu görüşünün benimsemesine ve bundan ötürü insanları hileye teşvik etmesine sebep olabilir mi? Oyundaki yenilgisini, rakibinin hileye başvurması sonucu olduğunu düşünmesi ve sonraki oyunlarda/turnuvalarda kendisinin hileye başvurmasına neden olabilir mi?

    Teşekkürler.

    #31656
    Berkant Aras
    Katılımcı

    Önerim şu şekilde,

    Turnuva maçlarının yapıldığı alanda telefon kullanılmamalı, telefonlar görünür yerde olmamalı ve sessize alınmalıdır. Görevliler dışında kamera kullanılmamalı, maç sırasında go tahtasının resmi çekilmemelidir.

    Kulaklık kullanımı konusu organizatörlerin tercihine bırakılmalı ve eğer kulaklık kullanımı yasaklanacaksa turnuva öncesinde katılımcılara duyurulmalıdır. Kulaklığın ses seviyesi insanları rahatsız edecek seviyede olmamalı, bu konuda turnuva başında gerekli uyarılar yapılmalıdır.

    Gerekli durumlarda ne tür cezai yaptırımlar uygulanacağı konusu şimdiden tartışılmalıdır.

    #31657
    Uğur Arıkan
    Katılımcı

    Turnuvalarda her türlü teknolojik aletin oyun esnasında her ne sebeple olursa olsun kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak bu şekildeki yönlendirmeyi turnuva öncesinde yapmalı ve ardından da durumu takip etmek yeterli olacaktır.

    Turnuva alanına teknolojik alet getirilmesinde sakıncalar her zaman olacaktır ve bu konu üzerinde çözüm üretmek oldukça zor olabileceği için, turlar sırasında teknolojik alet ile etkileşimde bulunulmaması gerektiği kesin bir kural olarak ifade edilmelidir. Etkileşimde bulunan oyuncunun yaptırımlar uygulanarak davranışını sonlandırması sağlanabilir.

    Genel olarak çok fazla koruma sağlamayan çözümler gibi gözükse de oldukça kullanışlı olabileceğine inanıyorum. Şüpheli durumların yaşanma sıklığının artması gibi bir durumda bu maddeler sıkılaştırılabilir.

    Eğer çok büyük önem arz eden ve turnuva süreci boyunca hiçbir şüpheli durum yaşanmaması isteniyorsa katılımcıların teknolojik aletle turnuva alanına gelmemesi istenebilir. Gerekli durumlarda dedektör vb aletlerle aramalar gerçekleştirilebilir. Lakin böyle bir ihtiyacın şu an için gerekli olup olmadığı üzerine de düşünmek gerekir.

    #31722
    Aymel
    Katılımcı

    Şehir dışından gelecek insanlar için telefonu muhafaza etmek sorun teşkil edebilir. Bunun yanı sıra kişi telefonuna herhangi bir yerde maç arasında bakabilir. Hem katılımcıların konforu ve güvenliği hem de olası bir şüpheli duruma engel olmak adına;
    -kulaklık vb. Kullanımı maç esnasında yasak olacak
    -telefon maç süresi boyunca masanın üzerinde, sessizde ve ekranı kapalı(ekranı masa üzerinde kalacak şekilde) bırakılacak , kişi tuvalete veya molaya çıktığı zaman telefonunu yanında götürmeyecek
    – kuralı ihlal eden kişi hakem veya rakip insiyatifine kalmadan o maçı hükmen kaybetmiş sayılacak

    Yeterli, mantıklı ve uygulanabilir olacaktır diye düşünüyorum

    #31723
    Yılmaz ÇAlık
    Katılımcı

    Turnuvalarda teknolojik alet kullanımının suistimale neden olduğu ve bu yönde örneklerinin çoğaldığı artık bilinen bir gerçektir.

    Turnuva organizatörleri her ne kadar üst araması yapamasa da, hem TGOD tarafından hem de turnuva organizasyon ekibi tarafından yapılacak ilan ve duyurular ile turnuvada oyuncularının teknolojik aletlere erişimi engellenebilir.

    Turnuvaya gelen izleyici ve diğer unsurların go tahtasının fotoğrafını çekmeleri engellenebilir.Oyuncuların oyunun devamı esnasında teknolojik aletleri kullanması zorunlululuk ve izin dahilinde hakemlerin refaketinde sağlanabilir. Bu durumun ihlali maçta hükmen yenilgi yahut daha başka bir ceza ile yaptırıma tabi tutulabilir. Tekrarı halinde diskalifiye ve turnuvalara katılım hakkının kısıtlanması düşünülebilir.

    Bunun dışında turnuva alanında ya da dışında oyuncuların, diğer kişiler ile oyun tahtasını incelediklerinin tespiti halinde ya da başka bir ihlalin tespiti halinde de yine yukarıdaki yaptırımlar uygulanabilir.

    Oyuncuların müzik dinlemeye olan ihtiyaçları, turnuva alanına girişlerin oyuncular dışında engellenmesi ve mutlak olmasa da sessizliğin sağlanması ile giderilebilir. Oyunculardan da bu şartlarda kısmen oluşacak gürültüye katlanmaları ve makul bir ses seviyesi ile oyun oynamalarının doğal olduğu konusunda bilinçlenmeleri beklenebilir.

    Telefon yahut diğer teknolojik aletlerin oyun alanı dışında toplanması ve muhafazası çeşitli sorunlara sebebiyet verebilecektir. Bunun için teknolojik aletlerin oyun masasına konulacak bir kutu içerisine konulması sağlanabilir. Oyun sürerken bu kutulardan cihazların alınması yasaklanabilir. Alınması halinde yaptırım uygulanabilir. Bu sayede üst araması ya da cihaz toplamak gibi işlemlere de gerek kalmayacaktır. Turnuvalar için maliyetli de olsa kutu hazırlanması ve bu şekilde ya da başkaca şekillerde bu amaçta kullanılmaya başlanılması sorunlarımızı çözecektir.

    Tüm bu yasaklamalar ve sterilizasyon işlemlerinin, daha sağlıklı, dedikodudan ve şüphelerden uzak bir turnuva geçirilmesi için gerekli olduğunu düşünmekteyin.

    #31724
    Emre Apa
    Katılımcı

    Merhaba,

    İlk olarak böyle bir yasaklamanın ardındaki motivasyonun belirlenmesini öneriyorum. Eğer yasaklama müzikten gelebilecek ses, tahtanın fotoğrafının çekilmesi gibi faktörlerin oyuncularda yaratabileceği dikkat dağınıklığı vb. durumları ortadan kaldırmaya yönelikse oyunu süren her oyuncunun bu tür ekipmanları aktif kullanımı oyun süresince yasaklanabilir.

    Amacımız oyunlarda oluşabilecek hile durumlarını önlemekse bu sürecin zorluğunun farkında olunduğunu umuyorum. Bu sebeple telefonunuzu getirmeyin gibi katı gözüken yasaklamalar bile amaç doğrultusunda yetersiz kalacağından gerçekçi olmayan hedefler doğrultusunda kurallar getirmek son derece yararsız olacaktır.

    Toparlamak gerekirse herhangi bir yasaklama getirilmeden önce bu yasaklamanın amacı konusunda uzlaşılmalı ve bu doğrultuda gerçekçi adımlar atılmalı, aksi halde gerek organizasyonu gerçekleştiren kurumların gerekse tüm katılımcıların emeklerinin hiç uğruna harcanmış olacağının farkında olunmalıdır.

    #31725
    Onur Yılmaz
    Katılımcı

    Merhaba,
    Diğer ülkelerin bilgi birikimleriyle oluşturdukları yönerge ve kuralları örnek almak ve yerelleştirmek daha emin bir adım gibi geldi.

    Hangi turnuvalarda hile/dikkat dağıtıcı/şüphe gibi unsurların olmadığından eminsek onların uyguladığı kural/önlem/yönelgeleri listeleyip ülkemiz için yapılabilir olanları uygulayabiliriz.

    #31731
    Yılmaz ÇAlık
    Katılımcı

    Merhaba.

    Önceki yazımda bahsetmiş oludğum şekilde, teknolojik aletlerin (telefon, akıllı saat, kulaklık vb. gibi) oyun esnasında masalara konulacak kapaklı bir kutu içerisinde muhafaza edilmesi bir çok sorunumuzu çözeceğini ileri sürmüştüm.

    Bu konuya biraz daha somut örnek verebilmek için internette satışı bulunan bir ürünün linkini aşağıda paylaşıyorum.

    Ürün kapaklı ve demonte bir üründür. Demonte bir kutu olduğu için çok fazla yer kaplamadan saklanması da daha kolay olacaktır. Ayrıca ürün toptan olarak ürettirilebilir. Ancak linkte de görüleceği üzere internet satış fiyatı da gayet makuldür.

    Not: Ürün internette yapılan random arama sonrasında bulunmuştur. Site sahibi veya ürüticisi hakkında her hangi bir bilgim bulunmamaktadır. Başkaca ürünler alınabileceği gibi daha makul fiyatlı ürünler de bulunabilir.

    https://toptanci.com/ahsap-set-kutusu-u-118331?gclid=CjwKCAiAwc-dBhA7EiwAxPRylE4nM5F_DfRT3kAP1JRxqmneasmVEqlO8Eu0mpMja1NWhF0BLI5D1BoCgHsQAvD_BwE

    Saygılarımla,
    İyi günler.

    #31732
    Berkant Aras
    Katılımcı

    Böyle bir yasaklamanın ardındaki motivasyonun belirlenmesini öneren olmuş. Alınacak önlemlerin hileyi önleme adına yapılacağı apaçık ortada diye düşünüyorum.

    Okuduğum yorumlardan anladığım kadarıyla İzmir turnuvalarında şaibeli durumlar yaşanmış. Bu konuda tedbirler alınması bekleniyor. Gelen öneriler de şaibeyi ortadan kaldıracak türden şeyler değil maalesef. İlk yorumumda uzun uzun açıkladım bunu.

    Türkiyedeki turnuva kuralları Avrupa Go Federasyonu turnuva kuralları baz alınarak oluşturulmuş durumda ve bu kurallar en son 2007 yılında güncellenmiş. Güncel teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında orada belirtilen tedbirler yetersiz kalmakta. Alınacak ek tedbirlerin eklenmesiyle birlikte kendi turnuva yönergemizi oluşturabiliriz diye düşünüyorum. Bu amaçla TGOD YK tarafından Turnuva Komisyonu kurulabilir ve orada şaibeye neden olabilecek konular tek tek uzun uzun konuşulabilir, yönergenin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına katkı sağlayabilir.

    Hileyi önlemek adına yapılacak ek masraflar ve turnuva organizasyonlarının işgücünü artıracak tedbirlerin yetersiz kalacağını ve bu süreçte farklı şaibelerin ortaya çıkacağını tekrardan belirtmek istiyorum.

    #31733

    Elbette hilenin turnuvalarda tamamen engellenmesi mümkün olmayabilir, mesela, güçlü bir oyuncu daha zayıf bir oyuncuya sözel olarak bile taktik verebilir turnuva sırasında devam eden bir karşılaşma ile ilgili olarak. Ancak, yapay zeka konusundaki gelişmelerden ötürü de bazı tedbirler almamız gerekiyor sanırım. Özellikle yüksek seviyelerdeki oyuncuların bu konudaki endişelerine kulak vermek gerekiyor.

    Avrupa Go Federasyonu ve Avrupa’da Almanya vb. goda ileri birkaç ülkenin uygulamalarına bakılarak (bu konuda bilgi verebilecek olan olursa, fikirlerimizi netleştirmek adına faydalı olur), ulusal seviyede turnuvalarda elektronik alet kullanımına bir sınırlama getirilebilir diye düşünüyorum. Özellikle A ve B seviyesindeki turnuvalar için böyle bir sınırlama faydalı olabilir. Dereceler ve play-off puanı etkisi bakımından daha sınırlı olan C seviyesi ve kafe turnuvaları vb. turnuvalarda ise bir sınırlama gerekmeyebilir.

    #31836
    Etkin ÖZGAN
    Katılımcı

    Briçte de benzer sorun var ve şöyle çözülüyor : Telefon kapalı halde rakibin göreceği bir yere koyuluyor.
    Masaüstüne veya yandaki sandalyeye.

    Bu kuralın ilk çıktığı zaman şöyle bir şey de yapılırdı….
    Kura ile belirli sayıda yarışmacı seçilir ve o anda ikinci bir telefonu veya teknolojik aleti olup olmadığı kontrol edilirdi.

    #31837
    Gezgin Gocu
    Katılımcı

    Merhaba,

    Halen nispeten küçük bir topluluk olduğumuzu, gerektiğinde birbirimize ulaşabilecek durumda olduğumuzu ve haberlerin çok hızlı yayılabildiği bir ortamda olduğumuzu hatırlatarak başlamak isterim. Özdisiplin ve kendini kontrolün ön planda olduğu, bunların ısrarla vurgusunun yapıldığı bir oyun kültüründe şaşıp hata yapan 3-5 kişi çıkarsa ya da kötü niyetli 1-2 kişi olursa diye yüzlerce go oyuncusunun oyun ya da turnuva keyfinden çalmasına izin verilmesine karşıyım. Bu aynı zamanda güven ortamını sarsan, oyunculara “biz size güvenmiyoruz” diyen bir yaklaşım olur.
    Artık hayatlarımızın ayrılmaz birer parçası haline gelmiş ve telefondan daha fazlası, banka, ulaşım kartı hatta kimlik yerine geçen akıllı cihazların rakip oyuncuyu rahatsız etmeyecek ve turnuva huzurunu bozmayacak şekilde kullandırılmasına izin verilmesi taraftarıyım. https://www.tgod.org.tr/forum/baslik/turnuvalarda-telefon-ve-kulaklik-kullanimi-hakkinda/#post-31722 Aymel’in yorumundaki telefonun ekranı görülecek şekilde konması kaydıyla sessizde tutulması maddesine katılıyorum. Bugün bütün telefonlarda rahatsız etmeme modu bulunuyor.

    Kulaklık ve telefon bulundurulması konusunda çevreyi rahatsız etmemek dışında bir kısıtlama olmamalı.

    Hile konusuna gelince. Oyunculara yük olması pahasına en az 120-200 hamlenin kaydedilmesi ve sonuç bildirimi sırasında eşleşme masasına/organizatörlere/hakemlere teslim edilmesi istenebilir. Bunlar daha sonra oyunculardan biri hakkında şikayet olması ya da şüphe oluşması halinde oyunların analiz edilebilmesi için faydalı birer belge oluşturur. Hile yaptığı kesin tespit edilen oyuncu ömür boyu resmi turnuvalardan men edilir, güveni suistimal eden kişiye tekrar güvenilmesi neredeyse imkansız. Kuvvetli şüphe bulunan oyuncu bir süre (1 yıl mesela) takip listesine alınır ve oyunları ayrı bir hakem tarafından izlenip kaydedilir. Ayrı emek gerektiğinden oyuncu getirdiği yük dolayısıyla turnuvaya yüksek katılım bedeliyle katılır. Bir oyuncu 3 defa takip listesine alınırsa men yaptırımı uygulanır. Bu oyuncuların varsa Dernek üyelikleri de tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca sonlandırılabilir.

    Esenlikler!

    #31863
    Merve Yurduseven
    Katılımcı

    Benim düşüncem turnuvada kulaklık ve telefonların aktif olarak kullanılmaması yönünde olacaktır. Karşımdaki oyuncu müzik dinlerken go oynayacaksa kafede oynayabilir rahat rahat. Ulusal-Uluslararası bir spor karşılaşması olarak nitelendirirsek turnuvalara ciddiyetin gelmesini dilerim. Yaptırımlar 1 uyarı sonrasında hala kullanıyorsa oyunu hükmen kaybetmesi olabilir. Turnuvanın başında telefonların alınmasına gerek yok, masada telefonlar sessiz modda dursa ve ekran görünmeyecek şekilde yerleştirilirse hakemler de kolaylıkla ayırt edebilir. Turnuvanın başında yönergeye eklendiği müddetçe bir sorun göremiyorum. İzmirdeki son 3 turnuva böyle yapıldı ve bir sorun yaşamadık, organizasyon ekibinde yer aldığım için böyle bir fikir edindim. Sevgiler, Merve

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 15)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.